iPhone 5 – Detta kan vi förvänta oss ikväll

iPhone 5

Ikväll är det Apples efterlängtade Keynote som ska leverera deras senaste mobil: iPhone 5 som den troligtvis kommer att heta. Förutom det ryktas det också om ett antal olika förbättringar på bland annat iPod Touch och iPod Shuffle.

Detta är det som vi kan förvänta oss att se ikväll.

Utseende

Allt tyder på att nya iPhone 5 kommer få en fyra tum stor skärm upplösningen 1136×640, 176 extra pixlar på höjden. Detta innebär att den blir lite högre (12,3 cm) än föregångarna men också att du får plats med fler appar per sida och möjligheten att spela spel i widescreen. Däremot kommer den bli tunnare och ha en baksida i metall och hörlursutgången i botten istället för högst upp. Filmerna här nedanför berättar mer om vad som komma.

ARVE Error: no video ID

ARVE Error: no video ID

Starkare processor

iPhone 5 processor A6 Med takt att apparna kräver mer och mer kraft så behöver också processorerna tåla mer. Apples senaste processor kommer troligtvis heta A6 och vara på fyra kärnor. Frågan kvarstår om den kommer vara baserad på Cortex-A15  från ARM eller den nya generationen Cortex-A15. Första enheten på den nya plattformen beräknades inte vara klar förrän i början av nästa år, men bilden till höger säger någonting helt annat. Kommer Apple överraska oss ikväll?

iPhone 5 dockningskontakt

Ny dockningskontakt

Med den nya telefonen kommer också en ny docka som har en 9-pinnarskontakt – hela 21 pinnar färre än den nuvarande kontakten och 60 procent mindre till ytan. Dockningskontakten kommer troligtvis att få heta Lightning som är utvecklingsnamnet, mest för att passa ihop med Thunderbolt. Det går också rykten om att den kommer vara lika snabb som ljuset med USB3, man kan ju alltid få drömma eller hur?

Nano-sim

Som vanligt kommer sim-korten bli mindre när en ny telefon kommer. Den här gången går de från mikro-sim till Nano-sim. Storleken kommer vara 12,3×8,8 millimeter och ha tjockleken 0,67 millimeter. Innebär detta att man med nästa generations simkort kommer behöva ett mikroskop för att placera den i mobilen?

Stöd för 4G även i Sverige

Äntligen kommer man kunna surfa på 4G här i Sverige, något Apple fick kritik för när de marknadsförde det med iPad 3 när det i själva verket endast fungerade med vissa lte-nätverk i USA och Kanada. iPhone 5 kommer fungera på 4G-nätverken i båda USA, Europa och Asien. Något Samsung redan erbjuder och som mobiloperatörerna älskar då det genererar högre intäkter på trafikavgiftssidan.

iOS 6

En sak är helt klart, nya telefonen kommer att ha nya operativsystemet iOS 6. Om man ser hur de har gjort förut så kommer vi ikväll få den fullständiga listan med nya features.

Utöver detta är det rykten om iPad mini, Apple-TV och retinaskärm till Mac Book Pro 13″ men de är högst osannolika. Apple-TV kräver mer tid och både iPad mini och retinaskärmen skulle ta fokus från telefonen. Mycket talar för att de presenteras senare i höst. Hur man än vrider och vänder på det så kommer det i alla fall bli en spännande kväll. Du kommer kunna följa eventet på iMore från klockan 18:00 svensk tid.