iPhone 5 stödjer 4G – men inte i Sverige

Den stora snackisen efter gårdagens keynote skulle varken handla om den större skärmen, dockningskontakten eller hur fula de nya hörlurarna är. Istället började debatten handla om huruvida iPhone 5 skulle kunna fungera med det svenska mobilnätet eller inte. Inför gårdagen gick nämligen ryktena att iPhone 5 skulle få stöd i USA, Europa och Asien.

När de sedan väl skulle presentera telefonen visade det sig att det enbart var USA, Kanada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Australien, Sydkorea, Hong Kong och Singapore som skulle ha stöd för 4G. Med andra ord är det bara två länder i Europa som kommer använda den senaste teknologin i telefonen med resten får nöja oss med 3G.

– Man kan tycka att det är tråkigt eftersom vi satsat på att bygga ut 4G-nätet i Sverige. Tre har 4G-täckning i 70 kommuner i landet nu, och vid jul kommer det ha ökat till 140 kommuner, säger Erik Hörnsfeldt, presskontakt hos Tre till mobil.se.

Problemet är att Sverige, som var först i världen med LTE (kallat 4G i folkmun även om det i själva verket är 3.9G) när Teliasonera drog igång allt i december 2009, använder frekvensbanden 800, 900 och 2600 Mhz. iPhone 5 däremot stödjer enbart 2100, 1800 och 850 MHz. Sammanlagt finns det drygt 40 olika band att ta hänsyn till och det är Post & Telestyrelsen, efter rekommendationer av ITU (Internationella Teleunionen) som tilldelar de svenska frekvenserna.

Skilda åsikter

Men vem har rätt och fel i hela den här soppan? Där går meningarna isär. Kevin Fitchard på Gigaom undrar om Apple hatar Sverige och får medhåll från flera andra. Samtidigt går Computer Swedens Marcus Jerräng ut och hävdar att operatörerna får skylla sig själva som var ute så tidigt istället för att vänta in vad USA och Apple skulle välja. I artikelns kommentarsystem får han utstå mycket kritik från de som tycker att han försvarar Apple och iPhone 5 allt för mycket utan att vara insatt i ämnet.

Många hoppas att det kommer komma en uppdatering som stödjer de svenska frekvenserna så fort Apple har fixat chippet som sitter i iPhone 5. Frågan är om inte de som köpte den tidigare skulle känna sig lurade? Hur skulle Apple tackla en sådan sak?

Vems fel tycker du att det är: Apple eller de svenska operatörerna?

Läs mer

http://gigaom.com/europe/iphone-5-snubs-most-of-europe-for-lte/
http://www.mobil.se/nyheter/nya-iphone-5-utan-4g-i-sverige-1.511544.html
http://www.idg.se/2.1085/1.465531/iphone-5-den-som-gapar-efter-mycket


 • http://twitter.com/In_Sweden Gustaf Renman

  Grejen är den att Sverige använder samma band som stora delar av europa kommer att använda, även om DT, EE och 3UK har och kommer att ha andra band så tycker jag att Apple, som redan släpper 3 versioner med olika radios av iP5 bör ha släppt en där kombinationen 800+2600 inte varit ignorerad. Då det är banden största delen av Europa kommer använda. Men sen så får man inte glömma att vi i sverige tekniskt sätt har 3 band. 3, Telenor, Tele2 och Telia har alla inom 2600+800. Dock så har 3 även inom ett till band, som befinner sig vid 2600, men är ett separat band. Det är det spektrumet de köpte av Intel. Det är en stor mängd spektrum, som möjliggör mycket bra kapacitet om man har telefoner och modem som kan använda det.
  Spektrumtilldelningen ser ut så här.
  Telenor 2x20Mhz
  Telia 2x20Mhz
  Tele2 2x20Mhz
  Tre 2x10Mhz + 50Mhz
  Så är det såklart 20/10Mhz i vart band, altså 10/20 i 800 och lika mycket i 2600 bandet.